4 Mayıs 2017 Perşembe

Cep telefonu ve ESP8266-01 ile 2 Röle Çıkış Kontrolu (2 Tık Röle)


Daha önceki uygulamalarda Arduino PLC ve 4 tık röle yanında daha az sayıda röle bulunan uygulamalarda kullanılmak üzere bu devre tasarımına gidildi. Devre tasarımanda özellikle 220V ile besleme kullanılabilmesi ve wifi haberleşme desteği ile doğrudan evin kapı otomatiği gibi bir yapıyı kontrol etmek için ideal hale getirmektedir.(Ev otomasyon sisteminin bir parçası olarak hayata geçen bir projeydi.)

Devrenin üzerindeki çoğu elemanın yüzey montaj olması kaçınılmaz. Ne de olsa,küçültmek gibi bir hedefimiz vardı.

Örneğin vantilatörünüz var, ama çoğu durumda elle kontrol edilir yapıdadır.(Yeni modellerde kızılaltı ışık ile kumanda edilebilir sistemler eklenmiş olarak piyasada yer almaktadır.) Bu durumda vantilatörü biraz olsun akıllandırmak istersek, tek yapılması gereken, bu devrenin röle uçlarını doğrudan anahtar olarak bağlamaktır.

Peki aleti nasıl kontrol edeceğiz?

İşin o kısmını akıllı cep telefonunuz hallediyor. Wifi desteği ile cep telefonu veya tablet bu projede anlatılan devre ile iletişim kurarken (tabii röle aç/kapa düzeyinde) devre üzerindeki röle kontakları da kontrol edilmek istenen devrenin aç/kapa durumunu yönetecektir.

Her ne kadar, vantilatör örneği verildi ise de, abajur, mutfak fanı, her hangi bir lamba veya lamba grubu, kapı otomatiği gibi ev ortamında kullanılabildiği gibi, çok yüksek güçlü olmayan herhangi bir aleti çalıştırmak mümkün. (ütü, fırın veya elektrik sobası gibi cihazları çalıştırmak için röle kontak ve bağlantılarının gücü yeterli gelmeyecektir).

Bazen bilgisayar başında çalışırken,bilgisayar ve masa lambası açık olarak 5 dakika kestirmek ister insan, kafayı yastığa koyduktan sonra, uyku tatlı gelir, uyansak bile, kakıp lambayı kapatmak insana zor gelir. İşte böyle durumlar için, en azından cep telefonunu kullanarak masa lambasını olsun kapat istenebilir. İşte proje de anlatılan devre, böyle bir sorunun çözümü için uygundur.

Yaz geliyor, balkonda oturuyorsun, akşam karalığı çökmekte, sohbet koyuluğu keyfinde isen. Şimdi kalk da, lambayı yak. Cep telefonunun alıyorsun, bir- iki tık, balkon ışıl ışıl. Sohbete devam...(eh artık lamba düğmesini, balkona girip çıkarken, önceden açmış ol artık.)
Kullanılacak bağlantı uçları mümkün olduğunca az tutuldu. 220V ile çalışırken dikkatli olmak gerekiyor.  Gerekiyorsa konu ile ilgili tecrübeli birisinden yardım alın!

Hani şöyle bir gümüşlüğün var ve kristallerini misafirlere göstereceksin, Ne yani lambasını yakmak için düğmeye basmak mı gerekiyor? Şimdi yerinden kim kalkacak? Alıyorsun cep telefonunu eline, bir- iki tık, vitrin gayet güzel ışıldamakta. Birileri çatladı mı ne?

Test önemlidir. üretilen ürünün testi için oluşturulan küçük devre üzerinde LED'ler var. Bunlar röle çalışmasına göre yanıyor veya sönüyor.

Bunları tabii ki başka uzaktan kumanda içeren sistemler ile de yapılabilir, ama cep telefonu her daim elinizin altında. Uzaktan kumandalar, kaybolma durumları yaşanabilen aletler, Cep telefonunu neredeyse hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuşken, kaybolması pek iyi değil!
Cep telefonu ekran resmi.


Proje 2. kitap olan app inventor için destek olarak sunuldu. Cep telefonu olarak, android sistemini destekleyen cep telefonu veya tabletlerde kullanılmak üzere sunuldu. Elbette şu an için. İsterseniz, kendiniz başka bir işletim sistemine sahip cihaz için uygulama oluşturabilirsiniz. Sonuçta yapılması gereken wifi üzerinden haberleşme için kod oluşturmak.

Malzeme Listesi
Malzeme
Tanımı
Miktarı
1000u
5.1mm bacak arası
1
10u
2.54mm bacak aralıklı
2
100n
805
4
1k
805
1
2k2
805
4
10k
805
2
220R
805
1
360R
805
1
BC817
SOT23
2
3mm LED
3mm LED
1
W10M
köprü diyot
1
1N4148
Melf
2
LM317
SOT223
1
PIC16F1824
soic14/150mil
1
3A
direnç tipi sigorta
1
buton
6x6 tact buton
1
S3-12 röle
Stoi,12Volt röle
2
6'li klemens
5.08mm  klemens
1
2'li klemens
5.08mm  klemens
1
2x4 sıra pin
2.54mm bacak aralıklı sıra pin
1
Transformatör
2x6Volt 2VA transformatör
1
ESP8266-01
wifi modül
1

Devre tasarımını elbette wifi için yaptık ise de , küçük ek bir kart ile HC05 veya HC06 gibi bluetooth modüllerin kullanımı mümkün. İşlemci devre üzerindeki yazılımda bir değişikli yapmak gerekli değildir, ama cep telefonu uygulamasının yeniden, bluetooth modüle göre yazılması gereklidir.

Proje de kullanılan wifi modül. ESP8266-01.

Android cep telefonu veya tablet için programlar sayfasından erişilebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder