2 Mayıs 2017 Salı

Cep telefonu ve HC06 ile 4 Röle Çıkış Kontrolu (4 Tık Bluetooth)



Çıkış noktası olarak Arduino PLC olarak tanımladığımız proje idi. Boyut gibi kendine göre bazı olumsuz yanları olan projeye, daha küçük kutuya sığdırabilmek için bu projeye geçildi. Boyut konusunda küçültmeyi sağlarken, rölelerin küçülmesi ile birlikte kontaklarından geçebilecek akım da hali ile azalmaya neden olması kaçınılmaz oldu.

Bununla birlikte devre üzerindeki elemanlarında çoğunlukla yüzeye montaj uygulamasına dönmesi gerekti.

Proje olarak diğer projeler gibi wifi üzerinden haberleşme öngörülerek yola çıkılsa bile, bir noktadan sonra baktık ki bluetooth uygulamamız yok, bu projeyi bluetooth haberleşme yönüne kaydırdık. Yani isteyen, projeyi kolay bir şekilde wifi yönüne aktarabilir.
PCB tasarım olarak halen stoklarımızda bulunan plastik kutulara uygun tasarlandığı için ve hali kutuya sığdırma kaygıları taşıdığı için yüzey montaj (SMD) elemanlar barındırmaktadır.

Bluetooth derken, doğrudan modülün takılabileceği bir port yerine esp8266-01 modüllerinin takılabileceği bir port olarak öngörüldüğü için gerek HC05 veya gerekse HC06 modülleri için küçük ek bir kart ile devre üzerinde kullanımı yoluna gidildi. Sadece HC05 ve HC 06 modüllerin baud hızı, adı ve şifresini değiştirmek gereklidir.
HC06 olarak bilinen bluetooth modül. Elbette görülen resimde taban kartı kendi tasarımımızdır.. Görünüm olarak HC05 pek bir farkı yoktur.

Bluetooth açısından olay haberleşmedan gelen veriler seri port üzerine yönlendirilir ki, temel protokoller HC05 ve HC06 üzerinde yerine getirilir ve kullanıcıya yansıtılmaz. Bu nedenle kullanımı oldukça kolaydır. Burada bluetooth host olarak çalışır. Dolayısı ile cep telefonunda slave olarak çalışacaktır.
Test devresi olarak oluşturulmuş protatip. Röle kontaklarına bağlanmış LED'ler ile devrenin çalışması kolaylıkla kontrol edilebilmektedir.

Android cep telefonu veya tabletler için öngörülen bir projedir. Diğer sistemler için de cep telefonu veya tablet yazılımı uyarlanabilirse, şu an için bunu size bırakıyoruz.
Cep telefonu için düşünülen ekran yerleşim tasarımı. Buton üzerindeki yazıların sizin tarafınızdan değiştirilebileceğini söyleyelim. (Umarız süprizi bozmamışızdır)

iOS sistemini kullanan cihazlar için bluetooth desteği yoktur. (kulaklık gibi bazı cihazlar için bluetooth desteği olsa bile) Dolayısı ile bu projedeki cihaz ile bluetooth üzerinden iletişim kurması bu hali ile mümkün değilidir.

Proje app inventor kitabının desteği olarak yayınlandı, ama istenirse birçok uygulamada kullanımı mümkündür. Sonuçta devre çıkışları röle kontakları (sadece anahtar olarak iş gören)olarak sunulmaktadır, bunun anlamı devre ile bağlanacak devreler arasında elektriksel olarak yalıtılmış bir yapı vardır. Bu şekilde röle kontaklarına 220Volt'da çalışan devrelerde bağlanabilir, 12V'da çalışan devrelerde, istenirse pil ile çalışan LED'de bağlanabilir. Sınır kontak üzerinden akacak akımdır. Üzerindeki yazan değere göre bu 250Volt için 3A civarındadır.

MALZEME LİSTESİ
Malzeme adı
Tanımı
Miktarı
10u
2.5 bacak aralıklı
4
100n
805 kılıf
2
470p
805 kılıf
1
SB1100
DIP
1
330µH
kondansatör tipi
1
PIC16F1824
SOIC14
1
MC34063
SOIC8
1
BC817
SOT23
4
1N4148
Mini_Melf
4
1k
805 kılıf
5
10k
805 kılıf
3
2k2
805 kılıf
9
1k6
805 kılıf
1
470R
805 kılıf
1
0,22R 1/2W
1/2W direnç
1
ALDP112
Röle
4
RST
90 derece buton
1
Adaptör girişi
12V besleme için
1
9'lu klemens
5,08mm bacak aralıklı 90 derece klemens
1
LED
805 kılıf
1
1x2 sıra pin
2.54 bacak aralıklı sıra pin erkek
1
1x5 sıra pin
2.54 bacak aralıklı sıra pin erkek
2
2x4 sıra pin
2.54 bacak aralıklı sıra pin dişi
3

Projede pic kullanıldı, dolayısı ile kart üzerinde bir tane programlama portu yer alır.Ayırca bir buton yer almaktadır ama buton ESP modüller için (şifre ve adı sıfırlama) amacı ile düşünüldü. Dolayısı ile HC05 ve HC06 bluetooth modüller için bir kullanımı yoktur.

Besleme olarak anahtarlamalı güç kaynağı ile birlikte tasarlandı, bu devrenin 7 volt ile 24Volt aralığında kullanılabilir olmasını sağlar.

Devre üzerindekiler bir yana, işin bir bölümünü elbette cep telefonu üzerinde çalışan program yapacaktır. Bu özellikler elbette 2. kitabımız olan app inventor üzerinde anlatıldı ise de kısaca üzerinden geçecek olursak;


  • Her bir röle birbirinden bağımsız kontrol edilebilir,
  • röleler hem kilitlemeli, hem bas bırak (seçenek ile) çalışabilir
  • tüm kontrolle bluetooth haberleşmesi üzerineden gerçekleştirilebilir
  • Program üzerinde buton isimleri değiştirilebilecek (rölelerin kullanımına göre isim ataması yapabilirsiniz)
  • ana sayfanın başlığı değiştirilebilir.(kendi isminizi de yazabilirsiniz)

Artık çoğu yerde LED aydınlatma kullanılmaktadır. Bu projedeki devreyi kullanarak LED grubundan oluşan sistemin hangilerinin yanıp yanmayacağını kontrol edebilirsiniz.

Android cep telefonu veya tablet için programlar sayfasından erişilebilir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder