12 Nisan 2017 Çarşamba

App inventor Android cep telefonuna program yaz

Gördük ki insanların çoğunluğu cep telefonlarını oldukça sınırlı denebilecek şekilde kullanmaktadır. Ama cep telefonu veya tablet gibi cihazlar neredeyse kişisel bilgisayar sınıfına girecek kadar güçlü.

1. kitap ile bazı devreler gerçekleştirildi ama bu devrelerin bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyordu. Başka projeleri içeren kitaplar üzerinde çalışıyor olsak da araya bu konuları içeren bir kitabı almaya kararlaştırdık. Bunun için aşağı yukarı herkesin elinde bulunan cep telefonu idi. Özellikle kolay erişim açısından Android cep telefonları tercih edildi. Tabii ki Android cep telefonları için de en uygun program yazma aracı olarak Google firması tarafından da desteklenen ve kaynak olarak M.I.T. tarafından oluşturulan app inventor  uygulaması tercih edildi.

Dolayısı ile bu kitap ile elektronik projeler ile desteklenen Android cep telefonu veya tablet için uygulama yazma anlatılmaktadır.
App inventor çalışma şekli olarak iki ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm ekran üzerinde görülen öğelerin yerleştirildiği  grafik arayüzü olarak tanımlanabilen design bölümü. Ki burada aynı zamanda kodlamada kullanılacak öğe isimlerinin verildiği bölümdür.

Diğer bölüm ise kodlamanın yapıldığı alandır. Kodlama derken klavyeden girilen yazı olarak algılanmasın, kodlama için temel kodlar grafik olarak tanımlı şekillerden oluşur. Sizin yapmanız gereken bu blokları taşıyıp uygun şekilde birleştirmektir. Hatta design bölümündeki öğe isimlerini ve temel özelliklerini bile blok olarak tanımlıdır. Sadece siz değişken tanımlamak veya design bölümündeki bazı öğelerin isim gibi bazı parametrelerini değişştirmeniz gerekirse  klavyeden değer girmeniz gerekmektedir. Bu kodlama biçimi "Stratch" olarak tanımlanmaktadır.
Burada sizin açınızdan 2 gereklilik vardır. Birincisi  internet bağlantısı olan bir bilgisayar ve ikincisi "Google" üyeliği.
Design arayüzü görünümü

Block arayüzü görünümü

Yani app inventor web tarayıcı üzerinde çalışmaktadır ve tüm işlemleriniz  bu web tarayıcı üzerinde yürütülmektedir. Yeni projenin oluşturulması, design bölümünde arayüz tasarımı , öğelerin yerleştirilmesi adlandırılması, resim, ses gibi öğelerin eklenmesi gibi tüm  işlemlerin yanında Blok bölümünde de  kodlamaların oluşturulması, yerleştirilmesi, sürüklenmesi, değişkenlerin atanması daha her şeyi gerçekleştirip son olarak oluşturulan programın derlenmesi geliyor ki, bu noktada derlenmiş progralamasını indirilmesi işlemi geliyor ki artık bu noktadan sonra web browser'in işi bitiyor. geriye oluşturulan ".apk" uzantılı program paketinin telefon veya tablete yüklenmesi ve çalıştırılması kalıyor. Bu işlem kullanılan telefon veya tablet sistemine göre değişiklik gösterebilmektedir.
Tabii ki programın telefon veya tablet üzerinde doğrudan denenmesi zorunlu değildir. İsteyen pek ala Android simülasyon üzerinde deneyebilir.

Bu noktdaa işte anlatılmakta olan kitap devreye giriyor. Cep telefonu veya tablet için oluşturulacak programların bir amacı olması gerekiyor. Kitap içinde verilen projeler ile app inventor üzerinde yazılan programların belirli bir konuda kullanımına destek vermektedir.
Kitap üzerinde anlatılan projeler;

sahibiden.com adresinden kitabı satın alabilirsiniz.

Kitapta yer alan ilk projenin video olarak çalışması. Kitap ile küçük farklar olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder