16 Nisan 2017 Pazar

Yapuno

Piyasadan veya internetten çok güzel ve işinize yarayacak Arduino shield olarak bilinen ek kartlardan veya modüllerden satın alabilirsiniz. Gün gelir kendi ek kartınızı yapmanız gerekir ki bu işlerle ilgilenen birinin kaçınılmaz olarak karşılaşacağı bir durumdur.

Tabii ki başka bir noktada arduino kartlarına kablo takmaktır. Çoğu kişi için sıra pinlere kablo takmak yeterlidir. Ama nereye kadar, kablo sayısı artmaya başladığı zaman kabul başlar. Öylesine sinir bir şeydir ki, en olmadık zamanda kablo yerinden çıkar ve devrenin neden çalışmadığını anlamak için saatlerinizi harcarsınız.

İşte burada sunulan bu kart öyle bir amaç doğrultusunda,hem arduino için kabloların sağlam bağlanması için bir modül, aynı zamanda kendi devrenizi oluşturmanız gerektiğinde kullanabileceğiniz bir yardımcıdır. (Çünkü alternatifi delikli karttır, Ama arduino pinleri bağlantı bacakları delikli kartlar ile uyumlu değildir. Elbette kendi PCB'nizi bastırmak istemezseniz).
Devre olarak o kadar karmaşık değil, sadece  kartın kenarına yüzey montaj entegreler için bağlantı yapılabilecek alanlar ekledik, bu şekilde devrenizi istediğniz şekilde şekillendirmeniz mümkün olacaktır.
Yapuno üzerine yerleştirilmiş breadboard. Henüz diğer konnektör ve klemensleri takılmamış halde.

Bu PCB (veya kart) üzerine eleman monte edilmesi elbette biraz havya ve lehim olayına girilmesini gerekir. Ama yok ben yapamam derseniz, üzerine breadbord olarak geçen bir parçayı üzerine yapıştırarak (kendinden yapışkanlıdır) yine kendi devrenizi oluşturabilirsiniz. Yine teller ile uğraşsanız bile derli toplu bir görünümü olacaktır.
Arduino kartı olarak düzenlenmiş bir Yapuno kartı.

Peki bu kart üzerinde ne yapılabilir? Örnek olarak kendi Arduino devrenizi oluşturabilirsiniz.  Sonuçta Arduino dediğimiz ürün Atmel firmasının ürettiği bir mikrokontroller üzerine kuruludur. Arduino ile yaptığınız her şeyi aşağı yukarı bu işlemciler ile de yapabilirsiniz. (Aşağı yukarı derken bir programlayıcıya ihtiyacınız olduğu kastedilmektedir). Elbette bu biraz daha fazla deneyim gerektiriyor olsa da Roma bir günde kurulmadı.

Sabinden.com adresinden boş halde Yapuno kartını satın alabilirsiniz.

n11.com adresinden boş halde Yapuno kartını satın alabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder